Przepis na masę lejną
Masy lejne służą do odlewania w formach gipsowych. Możemy zakupić gotową masę lejną lub proszek ceramiczny do samodzielnego upłynnienia, czyli nie płacić za wodę;) – przepis zamieściliśmy na stronie produktu.
A my zrobiliśmy taki numer, że upłynniliśmy glinę plastyczną i dzielimy się z Wami całym procesem, czyli domowym sposobem na zrobienie masy lejnej!
Czego potrzebujemy?
- glina
- woda
- szkło wodne
- mieszadło elektryczne
- wiaderko
- pojemnik z miarką
- sitko
- waga
Skorzystaliśmy z resztek wysuszonej gliny Witgert Anthrazit. Glinę umieściliśmy w wiaderku, a następnie wlaliśmy do niej wodę. Następnego dnia glina przybrała konsystencję gęstego błotka, a my odlaliśmy nadmiar wody. Tu wkroczyło mieszadło elektryczne – mieszamy dłuuuugo. Nadal mieszamy.
Kolejnym krokiem było dodanie upłynniacza, a konkretnie szkła wodnego (krzemian sod/sodium silicate). Mamy do wyboru krzemian sodu w stężeniu 75 lub w stężeniu 140 – użyliśmy tego drugiego. Szkło wodne dodajemy stopniowo, w bardzo małych ilościach, tym bardziej, że wybraliśmy większe stężenie i mieszamy mieszadłem. Po pierwszej porcji nasza masa była jeszcze bardzo gęsta, więc dodaliśmy kolejną, a następnie zrobiliśmy test. Wlaliśmy do pojemnika 100 ml masy i postawiliśmy na wadze (wcześniej wytarowanej o wagę pojemnika). Idealna waga masy lejnej to 160-180 gramów, a nasza masa ważyła 174 gramy.
Waga zgadzała się, ale nasza masa wydawała się jednak za gęsta, więc dorzuciliśmy jeszcze odrobinę szkła wodnego. To było dobre posunięcie, nasza masa potrzebowała więcej upłynniacza, ze względu na swoje właściwości, przede wszystkim dodatek pigmentu. Masę przelaliśmy do drugiego wiadra przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i odstawiliśmy na noc. Następnego dnia odlaliśmy w formie gipsowej pierwszy kubek!
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.