Kontrola temperatury wypalania
Witajcie ;-) na dworze już istna wiosna, natura się rozbuchała niczym piec ceramiczny przy wypale na wysoką temperaturę. Wszystko się pięknie zazieleniło, że aż miło popatrzeć.
Takie przyjemne uczucie może nam również towarzyszyć przy wyjmowaniu z pieca prac, kiedy efekt jaki zastajemy wzbudza w nas dużo radości oraz zadowolenia.
Żeby takich chwil było więcej dobrze jest kontrolować temperaturę wypalania a także poznać specyfikę każdego etapu wypału.
Wysokość temperatury jaka panuje w piecu powoduje zmiany, które nie są już odwracalne dla ceramiki. A z uwagi na panujące tam warunki nie mamy możliwości żeby otwierać piec i sprawdzać czy proces wypału przebiega poprawnie.
W jaki sposób możemy zatem weryfikować temperaturę w trakcie wypalania?
Możemy to zrobić na dwa sposoby: za pomocą pirometru, lub przy użyciu stożków Segera.
Pirometr czyli termopara
Jest czymś w rodzaju termometru i pozwala nam na bezpośredni odczyt temperatury panującej w komorze pieca. Termopary używa się przeważnie przy wypałach alternatywnych raku kiedy naszym piecem jest beczka a nie piec elektryczny zawierający programator, który wskazuje nam na ilość stopni wewnątrz komory.
Czasami zdarza się że pirometry umieszczane w małych piecach nie zawsze dają dokładny odczyt. W takim przypadku warto „zaciągnąć do roboty” ;-) stożek Segera, żeby pomógł nam skorygować te wskazania. Dzięki temu będziemy mogli ustalić zakres błędu i poprawnie wyskalować nasz pirometr.
Stożek Segera
Stożki to próbki topnikowe. Są ponumerowane i mają ściśle określone parametry. Zrobione są z przeróżnych surowców ceramicznych i ulegają stopnieniu w ściśle określonej temperaturze.
Można je stosować w każdym rodzaju pieca.
Ich zakres wynosi od 600 °C do nawet 1500 °C a różnica temperatury topienia pomiędzy stożkami to 20 °C – 30 C°. Żeby z nich korzystać niezbędna nam jest do tego skala Segera lub wzornik kąta ugięcia stożka od na przykład najbardziej popularnego producenenta stożków pirometrycznych jakim jest The Edward Orton Jr. Ceramic Foundation.
Taki właśnie wzornik przedstawia poniższe zdjęcie. Pozwala on dobrać numer stożka dla temperatury, którą chcemy uzyskać w piecu podczas wypału.
Jak się wykonuje pomiar temperatury stożkami Segera ?
Pomiar temperatury wykonuje się wykorzystując do tego trzy stożki oznaczone kolejnymi symbolami, np. 010, 09, 08, które przy szybkim tempie wzrostu temperatury uginają się w zakresie temp. od 915 od 956 st. °C, zgodnie z tabelą ortona, którą przedstawiliśmy powyżej.
Zdarza się, że niektórzy mylą numery stożków. Stożek 7 to nie to samo co stożek 07. Analogiczna sytuacja pojawia się przy innych numerach.
Kiedy dokonamy już odpowiedniego wyboru umieszczamy stożki w różnych miejscach komory. Dzięki temu będziemy mogli zweryfikować w którym miejscu nasz piec przegrzewa a w którym na przykład nie osiąga wymaganej temperatury. To z kolei pozwoli nam na prawidłowe i trafne rozmieszczenie prac w piecu.
Jak zamocować stożek w piecu?
Najlepiej jest włożyć podstawę do kawałka surowej gliny. Dzięki temu stożek będzie miał stabilną podstawę jak będzie na przykład opadał mocno w dół ;)
Jeżeli stożek podczas wypału został nie zgięty ?
Może to świadczyć o tym, że dokonaliśmy nie prawidłowego wyboru stożka lub czytnik pirometru wskazuje zbyt wysokie wartości w stosunku do faktycznej temperatury jaka jest w piecu.
Podsumowując
Jeżeli nie macie pewności czy Wasz piec osiąga zamierzoną temperaturę, potrzebujecie sprawdzić gdzie przegrzewa lub gdzie nie dogrzewa koniecznie sięgnijcie pos stożki Segera. Ten dosyć szybki sposób pozwoli Wam na wykrycie problemu i adekwatną reakcję.
W tym wpisie to by było na tyle.
Zachęcamy Was do testowania temperatury w Waszych piecach na rzecz dobrych i obfitych plonów ceramicznych;-)
Gdybyś potrzebował stożków Segera kliknij tutaj.
Pozdrawiamy ;-)
Na podstawie 0opinii naszych klientów
Twoja opinia może być pierwsza.